Random header image... Refresh for more!

Presentació // Presentación

El fet de confluir, no és més que la necessitat gregària que té la nostra especie de compartir, experimentar, etc. Aquest principi animal, unit a la capacitat d’analitzar el nostre entorn i decidir si estem còmodes o no, en harmonia o no, o el percebem just i propi, és la base que ens ha dut a unir-nos, apropar-nos i voler incidir en aquesta necessitat de compartir, tant en el personal com en el polític. Com veurem més endavant, sobretot, amb la nostra pràctica aquests dos principis són indissolubles. Volem ser protagonistes de cadascuna de les parcel·les de les nostres vides, no tan-sols d’aquelles que ens permeten o ens concedeixen. Aquesta necessitat vital és la que ens ha portat a coincidir.
I, on queda la posició política? Doncs aquesta ha sigut la energia que surt de les nostres trobades i que mica en mica, ha anat donant forma al projecte que ara presentem. La política doncs és el nostre motor i la nostra passió, és el no renunciar a ser nosaltres aquí i ara. I és el que dona contingut al que volem conformar. És l’afinitat en les idees: des de l’alliberament animal a l’abolició del treball, passant per molts altres fronts. Aquesta passió és la que ens porta a intentar arribar a un consens que defineix una manera d’entendre la vida i les seves relacions.
A l’hora de buscar una etiqueta, un nom referencial o un mot que dit en veu alta ens faci girar el cap, hem decidit denominar-nos anarquistes, res més ni res menys. És cap a on volem anar i són els mètodes amb els que ens identifiquem, tenint en compte es clar, que l’anarquisme és un cos viu i va redefinint-se depenent de la necessitat, del context o del moment però que té uns principis, unes tàctiques i unes finalitats des del seu origen fins als nostres dies. Suport mutu, antiautoritarisme, responsabilitat, solidaritat revolucionaria i consciencia d’oprimides són algunes de les guies que volem que marquin el nostre camí i la nostra manera de fer.
Hem decidit que és el nostre moment, tenim la relació personal, tenim el contingut, tenim el continent, ens sobren els motius i ara els volem posar en pràctica. No volem semblar pretensioses, ni volem donar impressions equivocades, sabem perfectament quines són les nostres limitacions i quin és el lloc des del que partim tot i que ens agrada ser nenes som prou madures com per analitzar el que ens envolta. Aquest anàlisi no ha fet més que reafirmar la necessitat que tenim de dir el que pensem i de fer el que diem. Intentarem recuperar l’espai polític que s’ha anat perdent amb els anys, no buscarem ara ni avui culpables, responsables… però sí hem decidit tornar a l’espai de lluita social que li pertoca a la nostra ideologia.
Volem servir d’eina autocrítica sense caure en el frontisme ni en la superioritat moral, però deixant clara la nostra posició en cada passa, en cada projecte i en cada proposta en la que ens impliquem. Volem fer, aquí sí, la crítica més ferotge possible al món que ens rodeja, a les institucions que el perpetuen i als mercenaris que el defensen. Volem, en la mesura del possible, radicalitzar cada conflicte social, polític o personal. Volem anar a l’arrel del problema, a l’arrel de la proposta i a treballar per dur-la cap a l’espai que nosaltres les anarquistes, sempre hem denominat llibertat.
Estem obertes a col·laborar, a aprendre, a integrar processos alliberadors sempre mantenint la nostra autonomia com a grup per garantir així la no imposició i des d’aquesta autonomia poder fer un pas enrere quan calgui. Volem estar a la primera línia del social sense alliçonar, anant de la mà amb la resta de participants i de fet, com sempre hem fet les anarquistes, quan calgui ocupar la segona línia per recolzar sense dirigisme les autèntiques protagonistes.
Escollim el nom de “Tyke” com a símbol del que volem transmetre, de la lluita per l’alliberament de totes les oprimides sense importar l’ètnia, el gènere, l’especie ni qualsevol altre factor que pugui semblar que ens fa diferents unes de altres: Totes compartim l’amor per la llibertat. Tyke és va rebel·lar contra una vida de misèria i captiveri amb tota la seva força, acabant amb els qui s’havia cregut superior a ella i fins a l’últim moment, va buscar per tots els mitjans que li eren possibles escapar del sotmetiment. Finalment la policia va acabar amb la seva vida amb 86 trets i, sense adonar-se’n, van convertir-la en un exemple per totes nosaltres. El seu alliberament va ser curt, però serà molt més del que moltes aconseguiran al llarg de les seves vides.
“Ens proposem doncs el simple acte de fer-nos responsables, de re-apropiar-nos de les nostres vides i defensar-les, assumir-nos independents i prendre el que ens correspon pels mitjans necessaris, fent real un altre tipus d’existència més lliure i plaent, més afectuosa i solidària, una aventura que hem de construir desaprenent les formes i els fins que hem neutralitzat i que donen vida a aquesta maquinària de mort, una aventura que necessàriament estarà en conflicte amb l’ordre establert.“


El hecho de confluir, no es más que la necesidad gregaria que tiene nuestra especie de compartir, experimentar, etc. Este principio animal, unido a la capacidad de analizar nuestro entorno y decidir si estamos cómodas o no, en armonía o no, o lo que percibimos como justo y propio, es la base que nos ha llevado a unirnos, acercarnos y querer incidir en esta necesidad de compartir, tanto en lo personal como en lo político.
Como veremos más adelante, sobretodo con nuestra práctica, estos dos principios son indisolubles. Queremos ser protagonistas de cada una de las parcelas de nuestras vidas, no tan solo de aquellas que nos permiten o nos conceden. Esta necesidad vital es la que nos ha llevado a coincidir.
Y ¿dónde queda la posición política? Pues esta ha sido la energía que sale de nuestros encuentros y que poco a poco, ha ido dando forma al proyecto que ahora presentamos. La política pues, es nuestro motor y nuestra pasión, es el no renunciar a ser nosotras aquí y ahora. Y es lo que da contenido a lo que queremos conformar. Es la afinidad en las ideas: desde la liberación animal a la abolición del trabajo, pasando por muchos otros frentes.
Esta pasión es la que nos lleva a intentar llegar a un consenso que defina una manera de entender la vida y sus relaciones.
A la hora de buscar una etiqueta, un nombre referencial o una palabra que dicha en voz alta nos haga girar la cabeza, hemos decidido denominarnos anarquistas, nada más ni nada menos. Es hacia donde queremos ir y son los métodos con los que nos identificamos, teniendo en cuenta claro, que el anarquismo es un cuerpo vivo y va redefiniendose dependiendo de la necesidad, el contexto o el momento pero que tiene unos principios, unas tácticas y unas finalidades desde su origen hasta nuestros días. Apoyo mutuo, antiautoritarismo, responsabilidad, solidaridad revolucionaria y conciencia de oprimidas son algunas de las guías que queremos que marquen nuestro camino y nuestra manera de hacer.
Hemos decidido que es nuestro momento; tenemos la relación personal, tenemos el contenido, tenemos el continente, nos sobram los motivos y ahora los queremos poner en practica. No queremos parecer pretenciosas, ni queremos dar impresiones equivocadas, sabemos perfectamente cuales son nuestras limitaciones y cual es el sitio desde el que partimos i aunque nos gusta ser niñas somos bastante maduras como para analizar lo que nos rodea. Este análisis no ha hecho más que reafirmar la necesidad que tenemos de decir lo que pensamos y de hacer lo que decimos. Intentaremos recuperar el espacio político que se ha ido perdiendo con los años, no buscaremos hoy ni ahora culpables, responsables… pero sí hemos decidido volver al espacio de lucha social que le corresponde a nuestra ideología.
Queremos servir de herramienta autocrítica sin caer en el frentismo ni en la superioridad moral, pero dejando clara nuestra posición en cada paso, en cada proyecto y en cada propuesta en la que nos impliquemos. Queremos hacer, aquí sí, la crítica más feroz posible al mundo que nos rodea, a las instituciones que lo perpetúan y a los mercenarios que lo defienden. Queremos, en la medida de lo posible, radicalizar cada conflicto social, político o personal. Queremos ir a la raíz del problema, a la raíz de la propuesta y a trabajar para llevarla hacia el espacio que nosotras las anarquistas, siempre hemos denominado libertad.
Estamos abiertas a colaborar, a aprender, a integrar procesos liberadores siempre manteniendo nuestra autonomía como grupo para garantizar así la no imposición y desde esa autonomía poder echar un paso atrás cuando haga falta. Queremos estar en la primera línea de lo social sin aleccionar, yendo de la mano con el resto de participantes y de hecho, como siempre hemos hecho las anarquistas, cuando haga falta ocupar la segunda línea para apoyar sin dirigismo a las autenticas protagonistas.
Escogemos el nombre de «Tyke» como símbolo de lo que queremos transmitir, de la lucha por la liberación de todas las oprimidas sin importar la etnia, el género, la especie ni cualquier otro factor que pueda parecer que nos hace diferentes unas de las otras: Todas compartimos en amor por la libertad. Tyke se rebeló contra una vida de miseria y cautividad con toda su fuerza, acabando con quienes se habían creído superiores a ella y hasta el último momento, buscó por todos los medios que le eran posibles, escapar del sometimiento. Finalmente la policía acabó con su vida con 86 tiros y, sin querer, la convirtieron en un ejemplo para todas nosotras. Su liberación fue corta, pero será mucho más de lo que muchas conseguirán a lo largo de sus vidas.
«Nos proponemos pues el simple acto de hacernos responsables, de reapropiarnos de nuestras vidas y defenderlas, asumirnos independientes y tomar lo que nos corresponda por los medios necesarios, haciendo real otro tipo de existencia más libre y complaciente, más cariñosa y solidaria, una aventura que tenemos que contruir desaprendiendo las formas y los fines que hemos neutralizado y que dan vida a esta maquinaria de muerte, una aventura que necesariamente estará en conflicto con el orden establecido.»