COVID-19
Avui fa 365 dies del començament de la pandemia. Sembla que la por i la policía del balcó, hagin estat tota una vida presents, pero només fa un any que es van començar a vulnerar (una mica mica més encara) les nostres ja mermades lliberats sota el pretext de la salut pública i d’un virus que cada setmana semblava canviar de forma d’actuar. 365 dies després continuem tancades, sense grans esforços per part dels governs, temeroses no tant de l’enfermetat com de les sancions económiques. I es que així es ben bé com funciona la doctrina del shock si la deixem.
Rescatem aquest text, perque tot i haver estat escrit fa dotze mesos, continua igual de vigent que el primer día. Poc o res canviarà fins que no ens coordinem plegades al marge d’aquelles que sempre surten beneficiades en els moments de crisi, i enderroquem els poders (fàctics i institucionals) per reprendre les nostres vides des de l’auto-organització i el suport mutu.
………….
Els carrers ja no són nostres. Els hem tornat a perdre. La pugna per l’espai públic és constant. L’Estat ha aprofitat l’oportunitat brindada per l’epidèmia per expulsar-nos brutalment. Els carrers són, avui dia, territori sota control de les forces d’ordre. Vigilen i asseguren el moviment del Capital. Només la producció i el consum hi són permesos —si bé restringits—. La ciutat és un panòptic. Rere cada finestra un ull, un possible carceller.
Ja hem vist aplaudir detencions. Hem llegit a mestres d’escola identificar-se amb la policia. Ciutadanes demanant més contundència contra els altres —com si no fóssim totes nosaltres contra qui va dirigida aquesta violència—. I en aquest aval a l’actuació repressiva va creixent una sensació d’impunitat palpable a les seves files. Tothom que trepitja el carrer és sospitós i, per tant, mereixedor de l’odi i l’escarni. De fet, ser increpada, sancionada o colpejada per la policia ja és en essència una condemna pública.
Quan l’Estat desplega les seves tropes als carrers està combatent contra la societat —i molt especialment contra el proletariat—. També està fent extensible a (quasi) totes el que és el dia a dia per a moltes: immigrants, prostitutes, gent sense llar, treballadores irregulars…
Sí, potser necessitem un distanciament prudencial. Desconeixem la gravetat de la pandèmia i confiem en les treballadores de la sanitat que s’hi deixen la pell. Ara bé, necessitarem en igual o major mesura recuperar els espais de trobada reals, no virtuals, no mediatitzats, no controlats. Necessitarem reconèixer-nos com a iguals i ajudar-nos front al veritable enemic comú. El Capitalisme no és capaç de solucionar aquesta crisi, però sap aprofitar-la per desarmar-nos i aïllar-nos. Preparem-nos pel contraatac.
……………………………..
Hoy hace 365 días del comienzo de la pandemia. Parece que el miedo y la policía de balcón, hayan estado toda la vida presentes, pero sólo hace un año que se empezaron a vulnerar (un poco más aún) las nuestras ya mermadas libertades bajo el pretexto de la salud pública y de un virus que cada semana parecía cambiar de manera de actuar. 356 días después continuamos encerradas, sin grandes esfuerzos por parte de los gobiernos, temerosas no tanto de la enfermedad como de las sanciones económicas. Y es que es así bien bien como funciona la doctrina del shock si la dejamos.
Rescatamos este texto, porque a pesar de haber estado escrito hace doce meses, continúa igual de vigente que el primer día. Poco o nada cambiará hasta que no nos coordinemos juntas al margen de aquellas que siempre salen beneficiadas en los momentos de crisis, y derrocamos los poderes (fácticos e institucionales) para retomar nuestras vidas desde la auto-organización y el apoyo mutuo.
………….
Las calles ya no son nuestras. Las hemos vuelto a perder. La pugna por el espacio público es constante. El estado ha aprovechado la oportunidad brindada por la epidemia para expulsarnos brutalmente. Las calles son, hoy en día, territorio bajo control de las fuerzas del orden. Vigilan y aseguran el movimiento del capital. Sólo la producción y el consumo están permitidos -si bien restringidos-. La ciudad es un panóptico. Tras cada ventana, un ojo, un posible carcelero.
Ya hemos visto aplaudir detenciones. Hemos leído a maestros de escuela identificarse con la policía. Ciudadanas pidiendo más contundencia contra las otras -como si no fuésemos todas nosotras contra quienes va dirigida esta violencia-. Y en este aval a la actuación represiva va creciendo una sensación de impunidad palpable en sus filas. Todo el mundo que pisa la calle es sospechoso y, por tanto, merecedor del odio y el escarnio. De hecho, ser increpada, sancionada o golpeada por la policía ya es en esencia una condena pública.
Cuando el estado despliega sus tropas en las calles está combatiendo contra la sociedad -y muy especialmente contra el proletariado-. También está haciendo extensible a (casi) todas lo que es el día a día para muchas: inmigrantes, prostitutas, gente sin hogar, trabajadoras irregulares…
Sí, quizá necesitamos un distanciamiento prudencial. Desconocemos la gravedad de la pandemia y confiamos en las trabajadoras de la sanidad que se dejan la piel. Ahora bien, necesitaremos en igual o mayor mesura recuperar los espacios de encuentro reales, no virtuales, no mediatizados, no controlados.
Necesitaremos reconocernos como a iguales y ayudarnos frente al verdadero enemigo común. El capitalismo no es capaz de solucionar esta crisis, pero sabe aprovecharla para desarmarnos y aislarnos. Preparémonos para el contraataque.