Random header image... Refresh for more!

Posts from — enero 2021

Simona Kossak

Simona Kossak va ser una biòloga, ecòloga, autora, doctora en silvicultura i activista conservacionista intransigent. Va ser activista ecologista, lluitant per la protecció del bosc més antic d’Europa.

La van titllar de bruixa perquè parlava amb els animals i convivia amb ella un corb terrorista que robava or i atacava als ciclistes. Va establir un refugi per animals una clínica veterinària per tractar-los en cas de ser necessari.

Aquesta dona va passar més de 30 anys en una cabana de fusta al bosc de Białowieża sense electricitat ni accés a aigua corrent. Un linx dormia al seu llit i una senglar, Żabka , va ser la seva companya de casa durant 17 anys. Va trobar en els animals allò que mai va trobar en els humans.

Simona creia que hem de viure de la manera més senzilla i propera a la natura possible. Les ciutats ens impedeixen frenar i, no ens enganyem: fisiològicament estem més en sintonia rodejades d’arbres i natura que enganxades a un mòbil que ens exigeix la immediatesa de la missatgeria instantània i les xarxes socials.

D’ella aprenem que podem tornar a connectar amb allò que ens ha sigut arravatat i reconnectar amb la nostra essència deixant de ser part d’un sistema que ens comptabilitza per milers; només números per a estadístiques. Podem sortir del cercle establert per les seves normes i no ser mai més mà d’obra de les mateixes coses que després comprem per molt més del que ens han pagat per produir-les.

Podem renunciar de ser cosificades, reduïdes a res; deixar de servir els interessos d’unes poques i ser les protagonistes absolutes de les nostres vides, tornant a ser animals.

El bosc ens espera.

 

Simona Kossak fue una bióloga, ecóloga, autora, doctora en silvicultura y activista conservacionista intransigente. Fue activista ecologista, luchando por la protección del bosque más antiguo de Europa.

La tacharon de bruja porque hablaba con los animales y convivía con ella un cuervo terrorista que robaba oro y atacaba a lxs ciclistas. Estableció un refugio para los animales una clínica veterinaria para tratarlos en caso de ser necesario.

Esta mujer pasó más de 30 años en una cabaña de madera en el bosque de  Białowieża sin electricidad ni acceso a agua corriente.

Un lince dormía en su cama y una jabalí, Żabka , fue su compañera de casa durante 17 años. Encontró en los animales lo que no encontró nunca en los humanos.

Simona creía que debemos vivir de la manera más sencilla y próxima a la naturaleza posible.

Las ciudades nos impiden frenar y, no nos engañemos: fisiológicamente estamos más en sintonía rodeadas de árboles y naturaleza que enganchadas a un móvil que nos exige la inmediatez de la mensajería instantánea y las redes sociales.

De ella aprendemos que podemos volver a conectar con aquello que nos ha sido arrebatado y reconectar con nuestra esencia dejando de ser parte de un sistema que nos contabiliza por miles; sólo números para estadísticas. Podemos salir del círculo establecido por sus normas y no ser nunca más mano de obra de las mismas cosas que después compramos por mucho más de lo que nos han pagado por producirlas.

Podemos renunciar a ser cosificadas, reducidas a nada; dejar de servir a los intereses de unas pocas y ser las protagonistas absolutas de nuestras vidas, volviendo a ser animales.

El bosque nos espera.

enero 27, 2021   Comentarios desactivados en Simona Kossak

Feixisme i economia // Fascismo y economía

La brutalitat, violència i irracionalitat del feixisme han deixat a la penombra la seva vessant econòmica, que sovint és malinterpretada. Aquest aspecte de la ideologia feixista, però, és determinant per entendre el seu triomf històric i la continuïtat entre democràcia i totalitarisme com a sosteniment del sistema capitalista.

L’anàlisi de la seva confusa proposta econòmica també ens ha de servir per entendre el desenvolupament i essència de la nova extrema dreta i, en especial, les diferències que li permeten desvincular-se de la seva tradició política. Que a més, mitjançant un ús volgudament manipulador dels conceptes i discursos que la podrien definir, utilitza contra els seus adversaris invertint-ne els significats.

Hem d’entendre, però, que és precisament en la qüestió econòmica que la dreta contemporània, post-feixista, ha trencat amb el feixisme tradicional. És aquest salt endavant que li permet dirigir una crítica cínica a l’esquerra i equiparar socialisme i feixisme sense ruboritzar-se.

El feixisme era teòricament anti-liberal tant com era anti-socialista en el discurs i la pràctica. No era, en cap cas, anti-capitalista. Si bé imposava un Estat totalitari, l’economia seria dirigida de forma gremial sota el control de la patronal amb total submissió (en fingida connivència) de la massa treballadora.

El post-feixisme no ha acabat de definir-se, com no ho va fer tampoc el feixisme clàssic (car eren i són fenòmens oportunistes que juguen del bàndol guanyador), però es declara partidari del lliure mercat i obertament liberal. Què ho fa aquest canvi de parer aparentment radical?

Tenim per una banda l’evident debilitat dels moviments revolucionaris comunistes i llibertaris actuals: el feixisme no necessita disputar el terreny d’influència a una classe treballadora ja narcotitzada per la societat de consum democràtica. Poques coses semblen més difícils (gairebé anacròniques) de qüestionar que el model econòmic.

Per altra banda, però en conseqüència, el post-feixisme ja veu en el sistema neoliberal una posada en pràctica de la seva teoria cruel. És l’aliança del gran capital qui dicta el camí de la societat i l’Estat qui n’assegura la seva marxa ordenada. No podem oblidar que el lliure mercat és una utopia impossible, o més aviat, una recepta per a l’autodestrucció de la humanitat. L’Estat evita, mitjançant la repressió o l’assistència, la total desaparició del teixit social. I el mercat, en definitiva, necessita d’una societat que parasitar.

Així doncs, gràcies a aquesta contradicció, el post-feixisme recupera el valor de l’Estat autoritari mentre cedeix el terreny a una economia descontrolada.

No és una idea nova però sovint ens fixem en un passat ara massa llunyà. És cert que l’extrema dreta d’aquest país té vincles estrets amb l’antic franquisme i fins i tot amb el falangisme més recalcitrant. La veritat, però, és que políticament beuen més de l’aperturisme econòmic dels tecnòcrates de l’Opus. El seu referent no és l’autarquia espanyola sinó el neoliberalisme de Pinochet i els seus Chicago Boys. I ara Trump o Putin, presidents moralment conservadors de països poderosos amb societats en extrema desigualtat.

Al cap i a la fi, els antics jerarques de la dictadura van sortir ben parats del canvi de règim i la seva riquesa no va deixar de créixer. Per què voldrien els seus nets tornar a l’època primitiva? La nostàlgia i el folklore són elements purament estètics de la seva identitat que, tot i així, tenen una utilitat aglutinadora i reverteixen de valors una ideologia servil al poder.

······························································

Fascismo y economía

La brutalidad, violencia e irracionalidad del fascismo han dejado a la penumbra su vertiente económica, que a menudo es malinterpretada. Este aspecto de la ideología fascista, es determinante para entender su triunfo histórico y la continuidad entre democracia y totalitarismo como sostenimiento del sistema capitalista.

El análisis de su confusa propuesta económica también nos tiene que servir para entender el desarrollo y esencia de la nueva extrema derecha y, en especial, las diferencias que le permiten desvincularse de su tradición política. Que además, mediante un uso intencionadamente manipulador de los conceptos y discursos que la podrían definir, utiliza contra sus adversarios invirtiendo los significados.

Tenemos que entender, sin embargo, que es precisamente en la cuestión económica que la derecha contemporánea, posfascista, ha roto con el fascismo tradicional. Es este salto adelante que le permite dirigir una crítica cínica a la izquierda y equiparar socialismo y fascismo sin ruborizarse.

El fascismo era teóricamente anti-liberal tanto como era anti-socialista en el discurso y la práctica. No era, en ningún caso, anti-capitalista. Si bien imponía un Estado totalitario, la economía sería dirigida de forma gremial bajo el control de la patronal con total sumisión (en fingida connivencia) de la masa trabajadora.

El posfascismo no ha acabado de definirse, como no lo hizo tampoco el fascismo clásico (claro que eran y son fenómenos oportunistas que juegan del bando ganador), pero se declara partidario del libre mercado y abiertamente liberal. ¿Qué hace este cambio de parecer, aparentemente radical?

Tenemos por un lado la evidente debilidad de los movimientos revolucionarios comunistas y libertarios actuales: el fascismo no necesita disputar el terreno de influencia en una clase trabajadora ya narcotizada por la sociedad de consumo democrática. Pocas cosas parecen más difíciles (casi anacrónicas) que la de cuestionar que el modelo económico.

Por otro lado, pero en consecuencia, el post-fascismo ya ve en el sistema neoliberal una puesta en práctica de su teoría cruel. Es la alianza del gran capital quien dicta el camino de la sociedad y el Estado quien asegura su marcha ordenada. No podemos olvidar que el libre mercado es una utopía imposible, o más bien, una receta para la autodestrucción de la humanidad. El Estado evita, mediante la represión o la asistencia, la total desaparición del tejido social. Y el mercado, en definitiva, necesita de una sociedad que parasitar.

Así pues, gracias a esta contradicción, el posfascismo recupera el valor del Estado autoritario mientras cede el terreno a una economía descontrolada.

No es una idea nueva, pero a menudo nos fijamos en un pasado ahora demasiado lejano. Es cierto que la extrema derecha de este país tiene vínculos estrechos con el antiguo franquismo e incluso con el falangismo más recalcitrante. La verdad, no obstante, es que políticamente beben más del aperturismo económico de los tecnócratas del Opus. Su referente no es la autarquía española sino el neoliberalismo de Pinochet y sus Chicago Boys. Y ahora Trump o Putin, presidentes moralmente conservadores de países poderosos con sociedades en extrema desigualdad.

Al fin y al cabo, los antiguos jerarcas de la dictadura salieron bien parados del cambio de régimen y su riqueza no dejó de crecer. ¿Por qué querrían sus nietos volver a la época primitiva? La nostalgia y el folclore son elementos puramente estéticos de su identidad que aún así, tienen una utilidad aglutinadora y revierten de valores una ideología servil al poder.

enero 22, 2021   Comentarios desactivados en Feixisme i economia // Fascismo y economía

Presentació // Presentación

El fet de confluir, no és més que la necessitat gregària que té la nostra especie de compartir, experimentar, etc. Aquest principi animal, unit a la capacitat d’analitzar el nostre entorn i decidir si estem còmodes o no, en harmonia o no, o el percebem just i propi, és la base que ens ha dut a unir-nos, apropar-nos i voler incidir en aquesta necessitat de compartir, tant en el personal com en el polític. Com veurem més endavant, sobretot, amb la nostra pràctica aquests dos principis són indissolubles. Volem ser protagonistes de cadascuna de les parcel·les de les nostres vides, no tan-sols d’aquelles que ens permeten o ens concedeixen. Aquesta necessitat vital és la que ens ha portat a coincidir.
I, on queda la posició política? Doncs aquesta ha sigut la energia que surt de les nostres trobades i que mica en mica, ha anat donant forma al projecte que ara presentem. La política doncs és el nostre motor i la nostra passió, és el no renunciar a ser nosaltres aquí i ara. I és el que dona contingut al que volem conformar. És l’afinitat en les idees: des de l’alliberament animal a l’abolició del treball, passant per molts altres fronts. Aquesta passió és la que ens porta a intentar arribar a un consens que defineix una manera d’entendre la vida i les seves relacions.
A l’hora de buscar una etiqueta, un nom referencial o un mot que dit en veu alta ens faci girar el cap, hem decidit denominar-nos anarquistes, res més ni res menys. És cap a on volem anar i són els mètodes amb els que ens identifiquem, tenint en compte es clar, que l’anarquisme és un cos viu i va redefinint-se depenent de la necessitat, del context o del moment però que té uns principis, unes tàctiques i unes finalitats des del seu origen fins als nostres dies. Suport mutu, antiautoritarisme, responsabilitat, solidaritat revolucionaria i consciencia d’oprimides són algunes de les guies que volem que marquin el nostre camí i la nostra manera de fer.
Hem decidit que és el nostre moment, tenim la relació personal, tenim el contingut, tenim el continent, ens sobren els motius i ara els volem posar en pràctica. No volem semblar pretensioses, ni volem donar impressions equivocades, sabem perfectament quines són les nostres limitacions i quin és el lloc des del que partim tot i que ens agrada ser nenes som prou madures com per analitzar el que ens envolta. Aquest anàlisi no ha fet més que reafirmar la necessitat que tenim de dir el que pensem i de fer el que diem. Intentarem recuperar l’espai polític que s’ha anat perdent amb els anys, no buscarem ara ni avui culpables, responsables… però sí hem decidit tornar a l’espai de lluita social que li pertoca a la nostra ideologia.
Volem servir d’eina autocrítica sense caure en el frontisme ni en la superioritat moral, però deixant clara la nostra posició en cada passa, en cada projecte i en cada proposta en la que ens impliquem. Volem fer, aquí sí, la crítica més ferotge possible al món que ens rodeja, a les institucions que el perpetuen i als mercenaris que el defensen. Volem, en la mesura del possible, radicalitzar cada conflicte social, polític o personal. Volem anar a l’arrel del problema, a l’arrel de la proposta i a treballar per dur-la cap a l’espai que nosaltres les anarquistes, sempre hem denominat llibertat.
Estem obertes a col·laborar, a aprendre, a integrar processos alliberadors sempre mantenint la nostra autonomia com a grup per garantir així la no imposició i des d’aquesta autonomia poder fer un pas enrere quan calgui. Volem estar a la primera línia del social sense alliçonar, anant de la mà amb la resta de participants i de fet, com sempre hem fet les anarquistes, quan calgui ocupar la segona línia per recolzar sense dirigisme les autèntiques protagonistes.
Escollim el nom de “Tyke” com a símbol del que volem transmetre, de la lluita per l’alliberament de totes les oprimides sense importar l’ètnia, el gènere, l’especie ni qualsevol altre factor que pugui semblar que ens fa diferents unes de altres: Totes compartim l’amor per la llibertat. Tyke és va rebel·lar contra una vida de misèria i captiveri amb tota la seva força, acabant amb els qui s’havia cregut superior a ella i fins a l’últim moment, va buscar per tots els mitjans que li eren possibles escapar del sotmetiment. Finalment la policia va acabar amb la seva vida amb 86 trets i, sense adonar-se’n, van convertir-la en un exemple per totes nosaltres. El seu alliberament va ser curt, però serà molt més del que moltes aconseguiran al llarg de les seves vides.
“Ens proposem doncs el simple acte de fer-nos responsables, de re-apropiar-nos de les nostres vides i defensar-les, assumir-nos independents i prendre el que ens correspon pels mitjans necessaris, fent real un altre tipus d’existència més lliure i plaent, més afectuosa i solidària, una aventura que hem de construir desaprenent les formes i els fins que hem neutralitzat i que donen vida a aquesta maquinària de mort, una aventura que necessàriament estarà en conflicte amb l’ordre establert.“


El hecho de confluir, no es más que la necesidad gregaria que tiene nuestra especie de compartir, experimentar, etc. Este principio animal, unido a la capacidad de analizar nuestro entorno y decidir si estamos cómodas o no, en armonía o no, o lo que percibimos como justo y propio, es la base que nos ha llevado a unirnos, acercarnos y querer incidir en esta necesidad de compartir, tanto en lo personal como en lo político.
Como veremos más adelante, sobretodo con nuestra práctica, estos dos principios son indisolubles. Queremos ser protagonistas de cada una de las parcelas de nuestras vidas, no tan solo de aquellas que nos permiten o nos conceden. Esta necesidad vital es la que nos ha llevado a coincidir.
Y ¿dónde queda la posición política? Pues esta ha sido la energía que sale de nuestros encuentros y que poco a poco, ha ido dando forma al proyecto que ahora presentamos. La política pues, es nuestro motor y nuestra pasión, es el no renunciar a ser nosotras aquí y ahora. Y es lo que da contenido a lo que queremos conformar. Es la afinidad en las ideas: desde la liberación animal a la abolición del trabajo, pasando por muchos otros frentes.
Esta pasión es la que nos lleva a intentar llegar a un consenso que defina una manera de entender la vida y sus relaciones.
A la hora de buscar una etiqueta, un nombre referencial o una palabra que dicha en voz alta nos haga girar la cabeza, hemos decidido denominarnos anarquistas, nada más ni nada menos. Es hacia donde queremos ir y son los métodos con los que nos identificamos, teniendo en cuenta claro, que el anarquismo es un cuerpo vivo y va redefiniendose dependiendo de la necesidad, el contexto o el momento pero que tiene unos principios, unas tácticas y unas finalidades desde su origen hasta nuestros días. Apoyo mutuo, antiautoritarismo, responsabilidad, solidaridad revolucionaria y conciencia de oprimidas son algunas de las guías que queremos que marquen nuestro camino y nuestra manera de hacer.
Hemos decidido que es nuestro momento; tenemos la relación personal, tenemos el contenido, tenemos el continente, nos sobram los motivos y ahora los queremos poner en practica. No queremos parecer pretenciosas, ni queremos dar impresiones equivocadas, sabemos perfectamente cuales son nuestras limitaciones y cual es el sitio desde el que partimos i aunque nos gusta ser niñas somos bastante maduras como para analizar lo que nos rodea. Este análisis no ha hecho más que reafirmar la necesidad que tenemos de decir lo que pensamos y de hacer lo que decimos. Intentaremos recuperar el espacio político que se ha ido perdiendo con los años, no buscaremos hoy ni ahora culpables, responsables… pero sí hemos decidido volver al espacio de lucha social que le corresponde a nuestra ideología.
Queremos servir de herramienta autocrítica sin caer en el frentismo ni en la superioridad moral, pero dejando clara nuestra posición en cada paso, en cada proyecto y en cada propuesta en la que nos impliquemos. Queremos hacer, aquí sí, la crítica más feroz posible al mundo que nos rodea, a las instituciones que lo perpetúan y a los mercenarios que lo defienden. Queremos, en la medida de lo posible, radicalizar cada conflicto social, político o personal. Queremos ir a la raíz del problema, a la raíz de la propuesta y a trabajar para llevarla hacia el espacio que nosotras las anarquistas, siempre hemos denominado libertad.
Estamos abiertas a colaborar, a aprender, a integrar procesos liberadores siempre manteniendo nuestra autonomía como grupo para garantizar así la no imposición y desde esa autonomía poder echar un paso atrás cuando haga falta. Queremos estar en la primera línea de lo social sin aleccionar, yendo de la mano con el resto de participantes y de hecho, como siempre hemos hecho las anarquistas, cuando haga falta ocupar la segunda línea para apoyar sin dirigismo a las autenticas protagonistas.
Escogemos el nombre de «Tyke» como símbolo de lo que queremos transmitir, de la lucha por la liberación de todas las oprimidas sin importar la etnia, el género, la especie ni cualquier otro factor que pueda parecer que nos hace diferentes unas de las otras: Todas compartimos en amor por la libertad. Tyke se rebeló contra una vida de miseria y cautividad con toda su fuerza, acabando con quienes se habían creído superiores a ella y hasta el último momento, buscó por todos los medios que le eran posibles, escapar del sometimiento. Finalmente la policía acabó con su vida con 86 tiros y, sin querer, la convirtieron en un ejemplo para todas nosotras. Su liberación fue corta, pero será mucho más de lo que muchas conseguirán a lo largo de sus vidas.
«Nos proponemos pues el simple acto de hacernos responsables, de reapropiarnos de nuestras vidas y defenderlas, asumirnos independientes y tomar lo que nos corresponda por los medios necesarios, haciendo real otro tipo de existencia más libre y complaciente, más cariñosa y solidaria, una aventura que tenemos que contruir desaprendiendo las formas y los fines que hemos neutralizado y que dan vida a esta maquinaria de muerte, una aventura que necesariamente estará en conflicto con el orden establecido.»

enero 15, 2021   Comentarios desactivados en Presentació // Presentación