Posts from — junio 2021
Sobirania alimentaria / Soberanía alimentaria
Sembla que hi ha sectors als que els hi cou especialmente quan se’ls hi senyala que duen a terme una activitat explotadora intentant fent-la passar per quelcom étic i responsable amb el món que les rodeja.
Des de la burgesía en la que han crescut, s’acullen a un discurs de tornada als orígens que moltes s’han plantejat després dels mesos convulsos de la pandemia, i aferrant-se als seus privilegis, sobretot económics, “renuncien” a la seva vida a l’urbs, sabent que darrere tenen un matalàs monetari que les sustentarà en cas de que la seva aventura no sigui el que esperaven, o de que l’edat arribi inevitablement amb les seves xacres i hagin de dir adéu a la seva experiència alliberadora temporal que els posa en contacte amb la terra.
Sembla idíl·lic, no? Tornem a estar en contacte amb la natura que ens ha estat negada a les ciutats, gestionem les nostres vides des d’aquest discurs, a totes llums empoderant, en la gran majoria de casos amaga realitats no tan idíl·liques que fan que es continuïn perpetuant rols de poder i opressió que es donen sovint als nostres espais i en molts altres tot i ser polititzats i tenir, suposadament, una base antiautoritaria.
I es que tots aquests esforços per sortir del marc teòric de la ingovernabilitat i posar-ho en practica, acaben resultant en monstres atroços com el de la ramaderia “ètica” o inclús “feminista”, de persones que es defensen sota pseudònims victimitzant-se per les crítiques rebudes des d’altres posicions polítiques mes coherents.
Defensar una ramaderia extensiva com a sostenible, a aquestes alçades resulta tan inversemblant com tractar de defensar el benestarisme d’aquelles que creuen que comprant el producte vegetal de moda al lloc fast food de moda, canvien alguna cosa.
A més, justificar la explotació i mostrar una postura bel·ligerant davant de l’antiespecisme com a lluita política, amb arguments rebatibles des de la ètica, com per exemple el bé que fa la ramaderia a la terra perquè forma part “del cicle de la vida” o que sense remugants els incendis es descontrolarien; no fa més que radicalitzar la nostra postura i demostrar-nos un cop més, que els animals no humans son els oprimits i que precisament per això ens hem de qüestionar tots els privilegis.
Alliberar-nos nosaltres sense alliberar a aquelles a les que fem mal amb les nostres decisions quotidianes manca de sentit: Com omplir-nos la boca criticant opressions si en la taula tenim el cadàver d’algú?
A més, el plantejament de que animals as que hem seleccionat genèticament durant segles pel nostre consum, incapaços de viure de manera natural per ells mateixos més enllà del temps que els hi ha sigut designat, han de seguir aquí al nostre servei ens sembla abominable.
Es per això que creiem fermament en una sobirania alimentaria real basada en plantes. Analitzem el concepte de “sobirania alimentaria” des de dues posicions:
La primera és la del dret dels pobles a establir el seu propi sistema de producció, distribució i consum d’aliments tenint accés a la terra i podent produir pels seus propis mercats, tant locals com nacionals.
La segona es el dret de les consumidores de disposar d’aliments produïts en l’àmbit local per garantir la seva accessibilitat i sostenibilitat.
En ambdós casos tot i que moltes vegades se’ns atribueix a les antiespecistes una posició i una imatge errònia d’individualisme, fem aquesta proposta en la qual impera un sistema basat en la solidaritat simultània, tant en la pròpia comunitat, amb la resta d’habitants del món i amb les futures generacions; desbancant doncs el capitalisme de les nostres vides i fomentant una producció local de manera que permeti abastir a la població amb una diversitat de productes corresponents a la biodiversitat del territori utilitzant mètodes locals, garantint l’accés a la terra, l’aigua, a les llavors (adéu Mosanto!) i al capital, promovent la participació de la població en les iniciatives agràries de la seva comunitat, potenciant l’agricultura sostenible i evitant excedents estructurals.
És obvi que amb tot això ens referim a crear un nou model de consum que implica una transformació total per poder afrontar la lluita contra la fam; ja que el patró actual es basa en una dependència que genera una inseguretat alimentaria, especialment a les poblacions del sur global, degut a que els aliments son utilitzats com instruments de pressió internacional.
Parlar de sobirania alimentaria sembla utòpic a dia d’avui, però no implica una recessió del sistema actual, més bé parlem d’adoptar les formes i les aportacions dels petits camperols que a dia d’avui coneixen la terra millor que ningú, adaptant-se als ecosistemes locals per fer front al canvi climàtic i a més realitzar un canvi de paradigma d’una manera de fer les coses arrelada en el capitalisme i el patriarcat, cap a una forma de producció i consum al servei de la població basat en l’empoderament: un sistema totalment organitzat pels pobles que participen en dits processos, de tall agro-ecológic i eco-feminista que alhora facilitaria l’abolició de les classes. De aquesta manera es creen estructures socials renovades construïdes sobre una base compartida i equitativa per a totes les parts amb la finalitat de canviar la gestió vertical per una horitzontal i participativa.
A més de fer visible la relació de poder i control que exercim sobre la resta d’animals els essers humans, la ramaderia en totes les seves formes disminueix la biodiversitat, degradant les terres, provocant desforestació, causant una disminució de la flora i la fauna autòctones i afavorint el canvi climàtic.
Alimentar-se de manera totalment vegetal implicarà una reducció de l’ús de l’aigua i com resultat a nivells mediambientals implicaria una reducció dels gasos d’efecte hivernacle entre un 29% i un 70%.
Per aquest motiu exposem aquí la idea de com el veganisme conjuntament amb la sobiranía alimentària podrien representar una alternativa sostenible al sistema de consum i producció actual que no només reduiria la contaminació, sino que asseguraría un major proveïment global erradicant la pobressa i la fam, des d’una postura equitativa i, per suposat, antiautoritaria.
Parece que hay sectores a los que les escuece especialmente cuando se les señala que llevan a cabo una actividad explotadora intentando hacerla pasar por algo ético y responsable con el mundo que les rodea.
Desde la burguesía en la que han crecido, se acogen a un discurso de vuelta a los orígenes que muchas se han planteado tras los meses convulsos de la pandemia, y aferrándose a sus privilegios, sobretodo económicos, “renuncian” a su vida en la urbe, sabiendo que detrás tienen un colchón monetario que les sustentará en caso de que su aventura no sea lo que esperaban, o de que la edad llegue inevitablemente con sus achaques y tengan que decir adiós a su experiencia liberadora temporal que les pone en contacto con la tierra.
Parece idílico, no? Volvemos a estar en contacto con la naturaleza que nos ha sido negada en las ciudades, gestionamos nuestras vidas desde la emancipación y la soberanía de la pequeña producción.
Este discurso, a todas luces empoderante, en la gran mayoría de casos esconde verdades no tan idílicas que hacen que se sigan perpetuando roles de poder y opresión que se dan a menudo en nuestros espacios y en otros muchos pese a ser politizados y tener, supuestamente, una base antiautoritaria.
Y es que todos estos esfuerzos por salir del marco teórico de la ingobernabilidad y ponerlo en práctica, acaban resultando en monstruos atroces como el de la ganadería “ética” o incluso “feminista”, de personas que se defienden bajo seudónimos victimizándose por las críticas recibidas desde otras posiciones políticas más coherentes.
Defender una ganadería extensiva como sostenible, a estas alturas resulta tan inverosímil como tratar de defender el bienestarismo de aquellas que creen que comprando el producto vegetal de moda en el sitio fast food de moda, cambian algo.
Además, justificar la explotación y mostrar una postura beligerante frente al antiespecismo como lucha política, con argumentos rebatibles desde la ética, como por ejemplo el bien que hace la ganadería a la tierra porque forma parte “del ciclo de la vida” o que sin rumiantes los incendios se descontrolarían; no hace más que radicalizar nuestra postura y demostrarnos una vez más, que los animales no humanos son los oprimidos y que precisamente por esto debemos cuestionarnos todos los privilegios
Liberarnos nosotras sin liberar a aquellas a las que dañamos con nuestras decisiones cotidianas carece de sentido: Cómo llenarnos la boca criticando opresiones si en la mesa tenemos el cadáver de alguien?
Además, el planteamiento de que animales a los que hemos seleccionado genéticamente durante siglos para nuestro consumo, incapaces de vivir de manera natural por ellos mismos más allá del tiempo que les ha sido designado, tienen que seguir aquí a nuestro servicio nos parece abominable.
Es por ello que creemos firmemente en una soberanía alimentaria real basada en plantas. Analizamos el concepto de “soberanía alimentaria” desde dos posiciones:
La primera es la del derecho de los pueblos a establecer su propio sistema de producción, distribución y consumo de alimentos teniendo acceso a la tierra y pudiendo producir para sus propios mercados, tanto locales como nacionales.
La segunda es el derecho de las consumidoras de disponer de alimentos producidos en el ámbito local para garantizar su accesibilidad y sostenibilidad.
En ambos casos pese a que muchas veces se nos atribuye a las antiespecistas una posición y una imagen errónea de individualismo, hacemos esta propuesta en la cual impera un sistema basado en la solidaridad simultánea, tanto en la propia comunidad, con el resto de habitantes del mundo y con las futuras generaciones; desbancando pues el capitalismo de nuestras vidas y fomentando una producción local de modo que permita abastecer a la población con una diversidad de productos correspondiente a la biodiversidad del territorio usando métodos locales, garantizando el acceso a la tierra, al agua, a las semillas (adiós Monsanto!) y al capital, promoviendo la participación de la población en las iniciativas agrarias de su comunidad, potenciando la agricultura sostenible y evitando excedentes estructurales.
Es obvio que con todo esto nos referimos a crear un nuevo modelo de consumo que implica una transformación total para poder afrontar la lucha contra el hambre; ya que el patrón actual se basa en una dependencia que genera una inseguridad alimentaria, especialmente a las poblaciones del sur global, debido a que los alimentos son utilizados como instrumentos de presión internacional.
Hablar de soberanía alimentaria parece utópico a día de hoy, pero no implica una recesión del sistema actual, más bien hablamos de adoptar las formas y las aportaciones de los pequeños campesinos que a día de hoy conocen la tierra mejor que nadie, adaptándose a los ecosistemas locales para hacer frente al cambio climático y además realizar un cambio de paradigma de una manera de hacer las cosas arraigada en el capitalismo y el patriarcado, hacia una forma de producción y consumo al servicio de la población basado en el empoderamiento: un sistema totalmente organizado por los pueblos que participan en dichos procesos, de corte agro-ecológico y eco-feminista que a su vez facilitaría la abolición de las clases. De este modo se crean estructuras sociales renovadas construidas sobre una base compartida y equitativa para todas las partes con la finalidad de cambiar la gestión vertical por una horizontal y participativa.
Además de hacer visible la relación de poder y control que ejercemos sobre el resto de animales los seres humanos, la ganadería en todas sus formas disminuye la biodiversidad, degradando las tierras, provocando deforestación, causando una disminución de la flora y la fauna autóctonas y favoreciendo el cambio climático.
Alimentarse de manera totalmente vegetal implicará una reducción del uso del agua y como resultado a niveles medioambientales implicaría una reducción de los gases de efecto invernadero entre un 29% y un 70% .
Por ese motivo exponemos aquí la idea de cómo el veganismo conjuntamente con la soberanía alimentaria podrían representar una alternativa sostenible al sistema de consumo y producción actual que no sólo reduciría la contaminación, sino que aseguraría un mayor abastecimiento global erradicando la pobreza y el hambre, desde una postura equitativa y, por supuesto, antiautoritaria.
junio 8, 2021 Comentarios desactivados en Sobirania alimentaria / Soberanía alimentaria